PC maat

Doornmaat en PC-maat

Doornmaat en PC-maat; alles wat u moet weten

Bent u op zoek naar een nieuw slot voor uw woning of bedrijfspand? Dan is het belangrijk om te weten wat de doorn- en PC-maat is. Met deze afmetingen weet u namelijk precies welk slot in de deur past. Benieuwd wat deze termen betekenen en hoe u dit zelf kunt meten? De experts van Lockit Slotenmaker leggen het graag uit!

Wat is de doornmaat?

Met de doornmaat wordt vaak bepaald of een insteekslot in een deur past of niet. Het gaat hierbij om de afstand tussen de voorplaat en het hart van het cilindergat. In het algemeen is de doornmaat bij insteeksloten 50 mm, maar in sommige gevallen kan dit variëren. We raden daarom altijd aan om deze maat eerst op te meten voordat u een nieuw slot bestelt. Op die manier bent u verzekerd van een passend slot.

Hoe meet u de doornmaat?

De doornmaat wordt gemeten tussen de voorplaat tot en met het hart van de cilinder- of kurkgat. Dit kunt u zelf eenvoudig meten bij uw oude slot met behulp van een rolmaat. Het is hierbij goed om rekening te houden met een aantal standaard maten. Vooral 50 mm komt veel voor, maar ook maten als  60 mm zijn gebruikelijk.

doornmaat meten

Wat is de PC-maat?

Een andere eenheid die belangrijk is om te beslissen welk type slot u nodig heeft, is de PC-maat. De PC-maat is de afstand tussen het hart van het kurkgat en het hart van de kern van de cilinder, ook wel profielcilinder genoemd. Online leest u dan ook vaak over ‘hart-op-hart afstand’. De standaard PC maten variëren tussen de 55 en 92 mm. Om met zekerheid het juiste slot te bestellen, is het belangrijk om de exacte maat vast te stellen.

Hoe meet u de PC-maat?

Het meten van de PC-maat kunt u ook gemakkelijk met een rolmaat doen. Leg de rolmaat verticaal van het hart van het kurkgat tot het hart van de cilinder. In de meeste gevallen is er sprake van een afstand van 55 mm. In sommige gevallen zijn de afmetingen 72 of zelfs 92 mm. Controleer voor het aanschaffen van een nieuw slot altijd de PC-maat om er zeker van te zijn dat u het juiste product aanschaft.

PC maat
Veelgestelde vragen

Welke doornmaten zijn er?

De meest voorkomende doornmaten zijn 50 mm, 55 mm, 65 mm en 80 mm. We raden aan om  de PC-maat te controleren bij uw ouwe slot, voordat u een nieuwe koopt.

Wat is PC 55?

PC55 is een code die aangeeft dat het om een PC-maat van 55 cm gaat. De afmetingen geven weer wat de afstand is tussen het hart van het kurkgat en het hart van de kern van de cilinder.

Wat is de pc maat van een slot?

De PC-maat wordt bepaald met de afstand tussen het hart van het kurkgat en het hart van de kern van de cilinder. Dit kunt u zelf eenvoudig opmeten bij uw oude slot met behulp van een rolmaat.

Leave a Reply

Bel ons